OZONOTERAPIA CA TRATAMENT PENTRU GONARTROZA

In Centru Orto Maramedical Malcoci pacientii pot beneficia de infiltratii cu ozon prin injectarea acestuia in spatiul articular al genunchiului.

Prin acest proces se lubrifiaza suprafetele osoase afectate de leziunile cartilaginoase, scazand stresul mecanic asupra cartilajului, cu ameliorare a durerii si cresterea mobilitatii si functionalitatii articulare.

Gonartroza este o boala ireversibila, lent progresiva, a carei evolutie poate fi incetinita sau stopata prin ozonoterapie.

CAUZELE GONARTROZEI

Alterarea degenerativa in gonartroza incepe in cartilajul articular normal ca rezultat al unei incarcari excesive a unui genunchi, sau prin incarcarea relativ normala a unui genunchi tarat. Factorii de risc pentru gonartroza includ:
Varsta – proprietatile cartilajului articular se reduc cu varsta, ceea ce duce la aparitia modificarilor radiologice precum ingustarea spatiului articular, prezenta osteofitilor, resorbtii osoase, leziuni degenerative la nivelul ligamentelor intraarticulare.
Obezitatea : cresterea stresul mecanic asupra articulatiei genunchiului este strans legata de artroza genunchiului, dar si de coxartroza. S-a dovedit ca un indice masa corporala (BMI = body mass index) crescut predispune la redoare articulara a genunchiului. Cresterea stersului mecanic nu este direct proportionala cu cresterea in greutate. La o crestere a incarcarii cu 2/3 fata de greutatea ideala, fortele care trec prin articulatia genunchiului cresc de 10 ori.
Traumatismele: pot distruge in mod direct cartilajul articular, sau pot determina leziuni ligamentare (menisc, LIA, LIP, ligamente posterioare) care in timp vor determina aparitia gonartrozei.
Diabetul zaharat.
Tulburari hormonale.
Boli neuromusculare.
Afectiuni congenitale – articulatii anormal dezvoltate (genu valgum, genu varum, genu recurvatum), laxitati ligamentare.
Tulburari sistemice: guta, hemocromatoza, tulburari metabolice.

SIMPTOMATOLOGIA GONARTROZEI

Gonartroza este o boala cu debut insidios, lent, avand o perioada de debut cuprinsa intre cateva luni si 3-5 ani.

Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund si care apare la mobilizarea articulatiei dupa o perioada de repaus.

Durerea este moderata la inceput, pe timpul zilei si raspunde la tratamente cu antiinflamatoare si antialgice. De asemenea pot aparea crepitatii si impotenta functionala. In stadiile avansate poate sa apara instabilitate la nivelul genunchilor.

Devierea axului biomecanic, iar durerea devine invalidanta, fara sa mai raspunda la antiinflamatoare. Alte simptome si semne pot fi tumefactia genunchilor, spasme musculare periarticulare. Mobilitatea articulara este pierduta, pacientul fiind condamnat sa ramana in casa, si sa se deplaseze pe distante scurte cu pasi mici.