Tehnica Vampir – PRP (Platelet Rich Plasma)

Ce este tehnica Vampir?

Tratamentul cu plasma autologă îmbogaţită cu trombocite (Platelet Rich Plasma), cunoscut sub denumirea de „Terapia vampir” sau „Terapia Dracula” este cel mai modern tratament în domeniul regenerării pielii prin forţe proprii, care presupune recoltarea şi concentrarea factorilor de creştere din propriul sânge şi reinjectarea, după procesare, în ţesutul cutanat, stimulând astfel procesele de reparare celulară şi de sinteză de neocolagen pe termen lung.

Este o metodă foarte apreciată datorită faptului că foloseşte mecanismele proprii de regenerare ale organismului, ceea ce garantează succes absolut.

PRP: beneficii

Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.

Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape
Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local.
Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;
Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.

Avanjajele tratamentului cu PRP

-Se reduce considerabil riscul infectiei, datorita folosirii sangelui autolog si a sistemului steril cu filet al recipientului si seringilor utilizate pentru recoltare, centrifugare si infiltratie
-Favorizeaza regenerarea tesutului nobil in locul leziunilor. Astfel actioneaza asupra cauzei durerii spre deosebire de alte terapii ce au rol doar asupra efectului de moment, de scadere a durerii fara a stopa degenerarea
-Actioneaza exact ca sistemul natural de vindecare al organismului, pe care il amplifica datorita numarului foarte mare de factori de crestere
-Aplicatia de scurta durata- aproximativ 20 minute, inclusiv procesul de recoltare si centrifugare
-In majoritatea cazurilor este necesara o singura aplicatie, iar a doua nu mai devreme de 6 luni

– este TOTAL lipsita de riscul transmiterii de boli, al anafilaxiei, alergiilor, fenomenelor imunologice sau neoplaziilor datorita faptului ca produsul injectabil apartine propriului organism, este 100% natural si 100% biocompatibil.

– Nu necesita timp de recuperare, restrictii sau masuri speciale

-interventia nu este dureroasa

-Se poate asocia si cu alte proceduri estetice

Cum se efectueaza procedura PRP

Terapia PRP presupune recoltarea si concentrarea factorilor de crestere din sange si reintroducerea  acestora in tesutul cutanat, stimuland astfel procesele proprii de reparare celulara si de sinteza de neocolagen pe termen lung.

Cu ajutorul unui echipament sofisticat se recolteaza o cantitate mica de sange venos intr-o eprubeta sterila. Acesta se proceseaza rapid pentru a selecta plasma concentrata in trombocite si factori de crestere, regenerare si reparare care sunt implicati in stimularea si formarea de noi fibre de colagen. Acesti factori se elibereaza in mod natural in orice tentativa a organismului de a repara sau regenera o leziune.

Plasma obtinuta si extrem de bogata in trombocite se reinjecteaza intradermic cu ajutorul unui ac foarte fin dupa anestezia cu crema specifica. Aceste etape de recoltare si preparare au loc rapid, in prezenta pacientului, pentru ca acesta sa aiba siguranta ca se administreaza propriul sange si toata procedura este perfect sterila.

Procedura dureaza aproximativ 30 de minute.

Efectele apar treptat in 10-14 zile.

In general include 3 sesiuni la distanta de 1 luna intre ele.

Medicul personalizeaza fiecare schema de tratament in functie de nevoile pacientului, varsta si evolutie.

Rezultatele apar in 7-10 zile de la prima sedinta de tratament.

Se recomanda 2 programe complete de tratament PRP pe an.

După efectuarea tratamentului PRP

Reacţiile secundare locale, ca eritemul şi edemul, dispar în câteva ore. Uneori pot apărea mici echimoze (vânătăi), la locul de injectare, care se absorb în câteva zile.

Riscul de fenomene imunologice, alergice este complet absent, produsul propriu organismului fiind biocompatibil perfect.

Ziele 1-3 : Evitarea excesului de mers si de stat in picioare (afectiuni la nivelul membrelor inferioare)
Cat mai mult repaus si gheata aplicata in zona infiltratiei
Zilele 4-7: Intoarcerea la activitatile zilnice
Streching fara a forta in momentul aparitiei durerii (exercitii specifice)
Folosirea bicicletei medicinale, fara tensiune aplicata, 20-30 minute pe zi
Zilele 7-14: Se continua programul de bicicleta si se creste tensiunea aplicata, dar fara a suprasolicita
Saptamanile 2-8 : Program specific de recuperare