Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, ce va poate afecta mai mult decat articulatiile. La anumite persoane, poliartrita reumatoida poate afecta ochii, pielea, plamanii sau vasele de sange.
Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa afectiune reumatica de tip inflamator, estimandu-se ca afecteaza aproximativ 1 % din populatie, in decursul vietii. Este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar „ataca” in mod eronat structuri proprii ale organismului (de exemplu articulatiile). Spre deosebire de boala artrozica, in care modificarile survin prin suprasolicitarea articulatiei, in cazul artritei reumatoide modificarile apar prin inflamatie primara, pe articulatii anterior normale, cu dezvoltarea exagerata a membranei sinoviale, ce erodeaza si distruge articulatia.

Cauze si factori de risc

Artrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar ataca membrana sinoviala (membrana care captuseste cavitatea articulara) si determina cresterea in exces a acesteia, cu erodarea capetelor osoase, limitarea mobilitatii, durere, ducand in timp la deformarea articulatiilor si pierderea functionalitatii acestora. Cauzele nu sunt cunoscute, dar boala poate fi declansata de anumiti factori, la indivizi predispusi genetic.

Factori de risc:

  • sexul feminin (boala este de 9 ori mai frecventa la femei)

  • varsta (40 – 60 de ani), desi boala poate fi intalnita la orice varsta

  • istoricul familial

  • fumatul

  • expunerea la azbest, siliciu

  • obezitatea

Semne si simptome

  • articulatii umflate, calde, dureroase spontan si la atingere

  • rigiditate articulara (redoare, “intepenire”), ce apare in special dimineata, sau dupa inactivitate

  • semne generale : oboseala, astenie fizica, subfebra / febra

Tratament cu ozon

Poliartrita reumatoida se poate trata cu ozon in Centrul Orto Maramedical, precum si urmatoarele afectiuni: spondilita anchilozanta, polimialgia reumatica, artritele reactive, artropatia reactiva sau guta.

Daca terapia cu ozon este aplicata sistemic, poate avea ca tinta si artritele care apar in lupusul eritematos sistemic, sau artritele enteropatice (prezente in boala Crohn sau in colita ulceroasa).

Tratamentul cu ozon vine sa il completeze pe cel medicamentos, ii creste efectele pozitive si ii scade efectele secundare. Practic, ozonoterapia realizeaza o terapie endogena cu citokine, stimuland producerea de IFN β (interferon beta).

De asemenea, ozonul activeaza SOD (superoxid dismutaza), care la randul ei neutralizeaza radicalii liberi de oxigen care sunt implicati in medierea inflamatiei si duc la distrugeri cartilaginoase.

Stimularea regenerarii tisulare este data de cresterea producerii de TGF β (transforming growth factor). El este un factor de transformare care va fi eliberat de macrofage si plachete exact in locul unde au loc procesele de distrugere tisulara. Ozonoterapia se face atat local, cat si sistemic. Local se fac infiltratii subcutanate pe articulatiile dureroase, dar si infiltratii intraarticulare. Sistemic se administreaza ozon prin autohemoterapie majora, intre puseele specifice poliartritei reumatoide. Se fac 16 sedinte, cu o periodicitate de doua/saptamana, iar apoi se continua cu sesiuni de intretinere, in functie de evolutia acestuia.