Tratament hernie de disc fără operație

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o patologie in care o portiune din masa gelatinoasa (nucleu pulpos) se deplaseaza din loja intervertebrala „bomband” discul sau penetreaza si chiar rupe invelisul exterior (nucleul fibros) al discului.

Hernia de disc reprezinta una dintre cele mai frecvente si dureroase afectiuni ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral poate hernia in timpul efectuarii unei miscari bruste, gresite, efort fizic, cu mecanica corporala incorecta, dar in cele mai multe cazuri, herniaza ca urmare a unui proces lung de uzura, cauzat de postura incorecta, multiple minitraumatisme, pozitia incorecta indelungata, expunerea la frig si curent, ortostatismul indelungat, socuri, stres, efort fizic (cauze hernie de disc).

Fondul pe care se instaleaza boala discala il constituie musculatura debalansata si insuficient pregatita.

Simptomele herniei de disc

Hernia de disc apare în momentul în care discul intervertebral se fisurează dinspre zona de mijloc spre periferie, astfel încât nucleul pulpos poate să migreze spre exterior, formând un sac hernial.

Acesta va exercita o compresie pe rădăcinile nervoase, sporind simptomele specifice afecțiunii, de tipul durerii sau paresteziei membrelor. Afecțiunea neglijată poate să conducă la paralizia unui segment, a unui membru sau pierderea controlului asupra unor funcții fiziologice.

Astfel, în general, hernia de disc cunoaște trei stadii clinice evolutive:

– Hernia de disc în stadiul I – pacientul resimte o senzație de iritare, fiind prezente durerea și amorțeala;

– Hernia de disc în stadiul II – pacientul resimte o senzație de compresie cu anestezie și apar modificările de reflexe;

– Hernia de disc în stadiul III – pacientul se află în imposibilitatea de a mai efectua anumite mișcări, manifestând chiar paralizie radiculară.

Ozonoterapia în tratarea herniei de disc

Programul terapeutic în tratamentul herniei de disc lombare prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat şi în funcţie starea şi problemele pacientului constă în:

  • Infiltraţii locale;

  • Infiltraţii intramusculare;

  • Infiltraţii în punctele dureroase si în punctele de acupunctură;

  • Insuflaţii rectale;

  • Autohemoterapie;

În total se fac 12-16 şedinţe de ozonoterapie la interval de 1-2 zile cu repetarea curelor terapeutice peste 3-6 luni.

Pacienţii trataţi prin ozonoterapie constată rapid o diminuare efectivă a sindromului dureros, o reducere a contracturii musculare paravertebrale şi creşterea mobilităţii coloanei vertebrale, stare generală de bine, înbunătăţirea somnului nocturn.

Aceasta la rîndul său, în marea majoritate a cazurilor, duce la scăderea substanţială a consumului abuziv de medicamente (antiinflamatoare, calmante, antidepresive etc.) şi a reacţiilor adverse provocate de acestea.

Se poate spune că ozonoterapia îmbunătăţeşte calitatea vieţii celor care suferă de dureri lombare. În unele cazuri pot fi evitate intervenţiile chirurgicale.