Aceasta procedura este specifica pacientilor ce au ca afectiune picior diabetic sau ulcer varicos.

Tratamentul piciorului diabetic

Cele mai spectaculoase efecte ale ozonoterapiei în cazul pacienților diabetici se întâlnesc la cei care se prezintă la medic cu ulcerații impresionante la nivelul gambei. De multe ori aflați la un pas de amputare a ambelor picioare, aceștia ajung în clinica noastră după ce au încercat toate metodele posibile de tratament sau după ce chirugii le-au spus ca nu mai au nicio șansă să salveze piciorul.

În aceste cazuri, pe lângă insuflaţiile rectale se practică şi administrarea locală de ozon. Practic, mai întâi se curaţă plaga de resturile de ţesut mort, până când tot ce rămâne este ţesut viabil, neafectat de infecţie. Piciorul se spală cu apa ozonizată şi se introduce într-un sac special. În interiorul sacului se infuzează ozon la o concentraţie ridicată pentru a obţine un efect direct antibacterian şi antifungic, bazat pe proprietăţile sale oxidative.

În insuflaţiile rectale, deoarece dorim un alt tip de efect, vom folosi pentru acest tip de pacienţi, o concentraţie mult mai redusă. Tratamentul cu ozon este individualizat în funcţie de stadiul bolii fiecarui pacient şi de toleranţa pe care o manifestă. Dacă ozonul aplicat local în saci are menirea de a igieniza ulcerul, de a-l vindeca din exterior, ozonul introdus prin insuflaţie rectală îşi va produce efectele din interiorul organismului.

El va contribui la formarea de noi vase de sânge, la îmbunătăţirea oxigenării şi pe cale de consecinţă, la regenerarea tisulară. După cel putin 5-6 sedinţe, încep să se vadă primele rezultate. Durata terapiei se stabileşte în funcţie de răspunsul individual al fiecărui pacient la tratamentul administrat.

Tratamentul ulcerelor varicoase

Tratamentul ulcerelor varicoase prin ozonoterapie vizează aplicarea unui amestec gazos format din oxigen şi ozon pe cale locală sau sistemică. Amestecul gazos este generat de un aparat special care foloseşte ca sursă de oxigen, oxigenul pur 100%, medicinal preluat dintr-o butelie. Din acest oxigen, o mică parte (de ordinul microgramelor) este transformată în ozon, iar amestecul gazos este preluat şi folosit ca atare.

Aplicarea locală constă în aplicare topică prin introducerea membrului afectat într-o atmosferă de oxigen-ozon (un sac care se va inchide si va fi umplut cu ozon, astfel piciorul sa ramana in atmosfera puternic ozonizata timp de 20 minute), iar aplicarea sistemică se realizează prin intermediul insuflatiilor rectale.