Epicondilita la cot

“Cotul jucatorului de tenis” – este denumirea populara a epicondilitei laterale, caracterizata prin lezarea tendoanelor ce se insera pe epicondilul humeral, cauzand disconfort, durere și limitări funcționale ale cotului.

Aceasta boala este destul de frecventa, nu doar la tenismeni ci si la persoanele care, prin natura profesiei, efectueaza miscari monotone repetitive ale mâinii – frizeri, maseuri, tencuitori și, desigur, pentru toți cei care lucrează la calculator.

Datorita suprasolicitarii, apar leziuni si procese inflamatorii la nivelul insertiei tendoanelor, care, la randul lor stimuleaza proliferarea osteoblastelor – celule care constituie tesutul osos. In acest proces patologic sunt implicati si muschii antebratului care devin durerosi spontan sau la palpare.

În plus, la creșterea incidenței afectiunii contribuie contactul cu medii agresive și prezența proceselor inflamatorii cronice.

Simptome si cauze

Principalele simptome ale epicondilitei sunt: durerea sau senzatia de arsura in exteriorul cotului si imposibilitatea de a face miscari de apucare sau strangere.

Epicondilita la cot are ca factori de risc suprasolicitarea, activitatile efectuate si varsta.

Tratamentul cu ozon a epicondilitei laterale

In Centrul Orto Maramedical Malcoci se realizeaza o serie de proceduri menite sa vindece epicondilita la cot prin infiltraţiile cu PRP ce reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie şi în medicica sportivă.

Practic PRP este injectată în regiunea afectată pentru a stimula şi a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze din „ingredientele” necesare procesului de vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre.

Procesul de vindecare se realizează în trei etape:

 1. Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltraţie şi până la 72 ore după. În această perioadă, pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorită inflamaţiei ce se produce la nivel local

 2. Proliferarea celulară – această a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importantă datorită numărului foarte mare de celule noi ce se formeaza în perimetrul ţesutului lezat, datorită numărului mare de factori de creştere eliberaţi

 3. Remodelarea ţesutului – ultima etapa de vindecare este reprezentată de diferenţierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse în urma leziunii, formând astfel ţesutul nobil

Efecte clinice

 • eliminarea durerilor articulare

 • sporirea amplitudinii mişcărilor articulare

 • reducerea rigidităţii matinale

 • refacerea lichidului sinovial

 • îndepărtarea spasmului muscular

 • prelungirea perioadei de remisie

 

Efecte biologice

 • intensificarea proceselor de regenerare la nivel celular

 • stimularea formării fibroblastelor, osteoblastelor, condrocitelor

 • intensificarea procesului de colageneză, osteogeneză, angiogeneză

 • activizarea creşterii reţelei capilare

 • îmbunătăţirea circulaţiei sanguine

 • intensificarea metabolismului aerob în ţesuturi