Ce este spondiloza cervicala si care sunt simptomele acesteia?

Spondiloza cervicala este o afecţiune, care se manifestă printr-o uzură anormală a coloanei cervicale, ce afectează corpurile vertebrale şi discurile intervertebrale de la nivelul gâtului, precum şi conţinutul canalului spinal – rădăcinile nervilor şi/sau măduva spinării.

Durerea nu trebuie trecuta cu vederea in spondiloza cervicala. La inceputul afectiunii, durerea se accentueaza la oboseala si stat in picioare, insa dispare dupa odihna.

Din nefericire, neglijata, spondiloza se accentueaza si apar crize dureroase ce tin saptamani sau luni, insotite de:

• contracturi,

• limitare functionala,

• migrene,

• vertij,

• ameteli,

• tulburari de dispozitie,

• dureri extinse in umar, ceafa,

• gat intepenit,

• nevralgii intercostale si altele.

In afara de durerea caracteristica, ameteli, dureri de cap, greata, uneori, dar si furnicaturi la nivelul bratelor si umerilor, spondiloza cervicala poate genera si tulburari motorii, afectand in timp, forta bratelor. De aceea este imperios necesara diagnosticarea si tratarea acestei suferinte, care poate evolua surprinzator la unii pacienti, din cauza evolutiei proceselor degenerative la nivelul corpurilor vertebrale si al discurilor intervertebrale.

Simptomele pot varia in spondiloza. Sa nu uitam ca spondiloza este mai frecventa in zona gatului si in partea inferioara a spatelui (zona lombara). Gatul (in spondiloza cervicala) este mai predispus, deoarece el sustine greutatea capului printr-o gama larga de miscari.

Partea inferioara a spatelui are un risc crescut, deoarece zona lombara gestioneaza si distribuie cea mai mare parte a greutatii corpului si stresul structural asociat. Cele mai importante simptome in spondiloza sunt:

Durerea – ea poate rezulta dintr-un disc intervertebral umflat sau din hernia de disc care impinge („ciupeste”) un nerv spinal, un nerv mixt care transmite informatii senzoriale, motorii si semnale autonome intre maduva spinarii si organism. Nervul comprimat la nivelul gatului poate cauza durere cervicala care poate radia in jos, catre umar, brat si mana. In mod similar, daca zona lombara este afectata, pacientul va prezenta dureri la nivelul feselor si sciatica (durere de picior).

• Redoarea (rigiditatea) – aceasta poate sa apara dupa perioadele de inactivitate sau dupa repaus, cum ar fi atunci cand pacientul se trezeste, dupa ce a dormit un numar de ore.

Paresteziile (senzatii anormale) se pot dezvolta la pacientii cu spondiloza, iar acestea pot fi senzatii de amorteala sau furnicaturi in anumite zone afectate de boala.

Deoarece spondiloza este un termen-umbrela pentru a descrie degenerarea discurilor intervertebrale si a coloanei vertebrale, pot sa apara numeroase simptome in functie de localizarea, de severitatea si de natura problemei care sta la baza spondilozei.

Tratamentul cu ozon

Tratamentul cu ozon este compus din injectii cu amestec de ozon si oxigen in musculatura paravertebrala, timp de 10-16 sedinte, in vecinatatea zonei afectate de hernie, cu o frecventa de 3 sedinte pe saptamana, la inceput, iar apoi de doua sedinte. Nu exista alergii sau efecte adverse ale ozonului. Ameliorari ale starii generale se vor simti inca de la primele administrari, deoarece ozonoterapia are un efect miorelaxant, antialgic si antiinflamator.

In cazurile care duc la pierderea semnificativa a mobilitatii, aceasta poate fi redata pacientului, deoarece injectiile intramusculare cu ozon duc la cresterea ratei de metabolizare a acidului lactic si la modificarea ph-ului local.

Astfel, chiar daca este vorba doar de o contractura musculara severa (cum descriam la inceputul articolului), si nu de o hernie de disc, injectiile cu ozon reduc durerea si redau mobilitatea.

Tratamentul cu ozon NU inlocuieste tratamentul medical clasic, deoarece are alt scop. In vreme ce prin operatii sau cu medicamente se cauta solutii pe termen lung, ozonoterapia doreste sa imbunateasca starea imediata a pacientului, permitandu-i sa duca o viata cat mai normala si sa isi reia activitatile de dinainte de a fi afectat de boala. Tratamentul cu ozon este indicat si pentru a trata durerea de dupa operatiile de hernie de disc, sau generate de spondiloze, traumatisme vertebrale, tasari sau alte modificari ale curburii care genereaza contracturi musculare severe, inflamatie locala cronica si durere.

Pentru o solutie pe termen lung cu ozonoterapia, pe langa injectiile aplicate local, se recomanda si inceperea unui tratament de 12 autohemotransfuzii majore, efectuate cate una pe saptamana, de doua ori pe an. Studii clinice, citate in articole stiintifice, demonstreaza ca tratamentul cu ozon prin autohemotransfuzie majora creste oxigenarea tisulara la nivel general in organism. In paralel, administrat in acest mod (prin recoltare venoasa a unei cantitati de aproximativ 100 ml sange, imbogatirea sa cu ozon prin barbotare si reinfuzarea lui in corp prin perfuzie) , ozonul reduce nivelul colesterolului total , al LDL-colesterolului si al trigliceridelor.

Pacientii care nu pot, din motive fiziologice, sa fie tratati cu autohemotransfuzii, pot beneficia de administrarea sistemica a ozonului prin insuflatii rectale. Tratamentul cu ozon al herniilor de disc, sau al contracturilor musculare severe de la nivelul coloanei vertebrale, este unul individualizat in functie de stadiul afectiunii medicale si de starea pacientului. In faza acuta, ozonoterapia poate fi asociata cu fizioterapie, iar in faza de remisie, cu kinetoterapie. Injectiile cu ozon sunt bine tolerate, iar durerea apare doar pentru o foarte scurta durata, strict la locul intepaturii. Concomitent cu disparitia durerii, efectele infiltratiilor se simt dupra prima vizita!